De kracht van de schaduwzijde

Wat is een schaduwkant?

Ieder mens heeft een schaduw. Deze bestaat uit al die kanten van jezelf die je verbergt, ontkent of onderdrukt. Hiertoe behoren ook alle eigenschappen, emoties en negatieve gedachtes die we proberen te negeren of af te wijzen. Je kunt het een beetje vergelijken met een strandbal die je onder water probeert te houden. De bekende Zwitserse psycholoog Jung, vertelt ons dat onze schaduw de persoon is, die we liever niet willen zijn.

Hoe herken je een schaduwkant?

De schaduw kan bijvoorbeeld worden herkend in de persoon in onze familie die we het sterkst veroordelen, personen in ons leven wiens gedrag we sterk afkeuren, collega’s aan wie we ons mateloos irriteren of de beroemdheid die met zijn of haar gedrag een gevoel van afschuw in ons oproept. Het is dus datgene wat ons aan anderen of onszelf irriteert, schokt of tegen de borst stuit.

Met deze wijsheid kunnen we gaan inzien dat onze schaduw juist datgene is wat wij verborgen willen houden, vaak voor onszelf maar ook voor de anderen. Onze schaduw bestaat uit gedachten, emoties en driften die we vaak te pijnlijk vinden om ze te kunnen accepteren. Dus in plaats van deze onder ogen te zien, onderdrukken we het, en stoppen het weg.

Dichter en schrijver Robert Blij, beschrijft de schaduw als een onzichtbare zak die ieder van ons op zijn of haar rug met zich meedraagt. Als we opgroeien stoppen we alle aspecten van onszelf die onaanvaardbaar zijn voor onze familie en vrienden in deze tas. Blij gelooft dat we de eerste decennia van ons leven bezig zijn met het vullen van onze tas en de rest van ons leven bezig zijn terug te vinden wat we erin hebben gestopt.

Hoe ontstaat de schaduw?

Onze schaduwkant is altijd verbonden met een traumatische gebeurtenis of met een combinatie van pijnlijke momenten. Het begon allemaal met de leraar die zei dat we dom waren, de pestkop die ons leven zuur maakte of de eerste geliefde die ons verliet. Een ieder van ons heeft pijnlijke en schaamtevolle momenten weggestopt en naarmate de tijd verstrijkt, verharden deze emoties zich tot onze schaduwkant.

Waarom zou ik naar mijn schaduwkant kijken?

Wanneer we voor het eerst in contact komen met onze schaduwkant, is onze instinctieve reactie dat we weg willen vluchten. Onze tweede reactie is vaak dat we ermee onderhandelen en het vragen ons met rust te laten. Maar de weggestopte aspecten vragen veel aandacht en komen tevoorschijn op de momenten dat we het niet willen of kunnen gebruiken.

De paradox is, dat toen we deze delen wegstopten, we daarmee tegelijkertijd, zonder het te beseffen ook onze meest waardevolle geschenken opgeborgen hebben. Onze authenticiteit, creativiteit, onze kracht en grootsheid. Juist datgene wat we weggestopt hebben is de sleutel tot een zelf waar we trots op zijn, een zelf dat ons inspireert, een zelf dat in actie komt om de kwaliteit van je leven te verbeteren en succesvol te worden in alles wat je doet!

We mogen dus aan het licht brengen, erkennen en omarmen wie we zijn, de goede en de slechte kanten, de lichte en de duistere zijdes, de onzelfzuchtige en de zelfzuchtige delen en de eerlijke en oneerlijke kanten van onze persoonlijkheid. Het is ons geboorterecht om heel te zijn en alles te hebben wat we verlangen. Maar om dit te ontvangen moeten we bereid zijn om op een eerlijke manier naar onszelf te kijken en uit onze oordelende geest te stappen.

Dan zal onze waarneming zodanig veranderen, dat ons leven verandert en ons hart opent.

Als we de geschenken van onze donkere kant werkelijk begrijpen kunnen we uiteindelijk onze ouders, leerkrachten en ons verleden nergens meer de schuld van geven.

fav Wil jij lichter leven en minder worstelen?
fav Wil je spontaner handelen en voelen?
fav Wil je geluk vinden in de eenvoud van het bestaan?
fav Wil je je completer en gelukkiger voelen?
fav
Wil je dat je verlangens makkelijker in vervulling gaan?

en/of

fav Irriteer jij je regelmatig aan anderen en belemmert je dat?
fav Hoor je jezelf regelmatig oordelen en wil je dat veranderen?
fav 
Denk je vaak bij wat je doet, wat anderen daarvan vinden?
fav Roddel je vaak, en heb je daar genoeg van?

Dan is licht op je schaduw werpen een heel goed idee!

Liefs,

handtek

Bronnen/ boeken over de schaduw:


• Het schaduweffect, Deepak Chopra, Debbie Ford en Marianne Williamson
• Je schaduwkant belicht, Vivianne & Christopher Crowley
• Waarom goede mensen ook verkeerde dingen doen. Leven met je schaduwzijde, Debbie Ford.