Waarom ik de Wim Hof methode ben gaan beoefenen.

Afgelopen zomer veranderde mijn menstruatiecyclus. Ik verloor tussentijds bloed. Heel irritant en ik zat er echt niet op te wachten om meerdere keren per maand te vloeien. Na een maand of vier met deze klachten te hebben rondgelopen, adviseerde een vriendin om een uitstrijkje te laten maken. Ik maakte met lichte tegenzin een afspraak bij de huisarts. Na enige weken kreeg ik de uitslag; alles zag er goed en normaal uit. Dit gaf mij groen licht om dieper op onderzoek te gaan en op mijn eigen wijze te kijken naar wat dit vloeien mij vertelde.

Omdat ik naar ‘ziekte’ kijk op holistische wijze, ging ik hier op allerlei manieren mee aan de slag. Ik ging op onderzoek. Wat wil mijn lijf vertellen? Wat kan het zijn op emotioneel niveau, wat op lichamelijk niveau, spiritueel niveau en wat op mentaal niveau. Ik voelde al snel duidelijk aan dat het te maken had met het uit balans zijn van mijn hormonen. De baarmoeder is een plek waarin veel (collectieve) pijn opgeslagen zit en ook hier gaf en geef ik nog steeds aandacht aan, maar het allerbelangrijkste was dat ik me voorgenomen had, dat het ‘helen’ van mijn baarmoeder vanaf nu prioriteit zou hebben. Ik zette dit in de intentie en liet het los, vertrouwend dat antwoorden, inzichten en oplossingen zouden komen en ik bewust zou zijn van de synchroniteiten in mijn leven.

Toen ik in het najaar samen met mijn partner in de sauna was en ik na een opgieting, de Maarsseveense plassen inging om af te koelen, merkte ik dat ik lang in het koude water kon blijven en me daar zeer prettig bij voelde. Ook daarna gaf het me een heerlijk gevoel. Ik besloot om thuis het koud af-douchen weer op te pakken. Doordat ik zo’n prettige ervaring had gehad, werd mijn nieuwsgierigheid naar Wim Hof opnieuw gewekt. Uiteraard had ik hem al vaker op de televisie gezien en voelde elke keer als ik hem zag een bepaalde verbinding. Ik herinnerde me de uitzending 24 uur met Wim Hof, met Theo Maassen en herinnerde me nog dat ik toen voelde: ‘Ja, deze man wordt bespot, uitgelachen en voor krankzinnig verklaard maar hij blijft wel doorgaan, omdat hij voelt dat dit zijn missie is.’ Dit is wat ik wil leren: doen wat goed voelt, gaan voor waar je in gelooft, ongeacht wat een ander daarvan vindt! (spiegel)

Ik zocht de uitzending op Youtube op en bekeek deze opnieuw. Deze keer vond ik het prachtig om te zien, dat Theo Maassen, op het einde van de uitzending een spiegel voorhield en dat Wim Hof met een nieuw inzicht de deur uitliep. Ik zag dat hij er voor openstond en op een zachtere manier de ruimte verliet. Ik bekeek heel veel filmpjes op Youtube. Steeds meer raakte ik geboeid door de activiteiten van Wim Hof. Enerzijds om de persoon wie hij is en ik bekeek wat ik daarvan kon leren, anderzijds om wat hij doet en wat hij de wereld tracht mee te geven.

De training van Innerfire (wimhofmethode) bestaat uit drie onderdelen; adem, koude en commitment. Met de adem was ik al bekend, omdat ik door diverse ademcoaches tijdens mijn opleiding ben opgeleid. Ik besloot om de ademhalingsoefeningen weer te integreren in mijn leven. Koud (af) douchen deed ik inmiddels ook alweer even en ik voelde dat ik toe was om een stapje verder te gaan.

Op 3 november 2015, schreef ik me in voor een Nieuwjaarsduik onder leiding van Kasper van MindLiftLearning en mailde hem. In die mail vroeg ik om advies en stelde tevens de vraag of ik eventueel al kon beginnen met koud water training. Ik kreeg als antwoord dat ik best wel voorzichtig aan kon beginnen maar dat ik wel mijn grenzen goed moest aanvoelen en veiligheid voorop moest stellen.

Zo gezegd, zo gedaan. Op 4 november reed ik, na thuis de ademhalingsoefeningen gedaan te hebben, in mijn badjas naar de Haarrijnse plas. Ik besloot een dagboek bij te houden, waar ik mijn bevindingen in zou noteren. Ik deel hieronder mijn notities uit mijn dagboek.

Woensdag 4 november 2015:

Toen ik opstond was ik zenuwachtig want vandaag ga ik voor de eerste keer in de Haarrijnse plas ‘zwemmen’.
2 minuten in het water.
Ademhaling was snel rustig.
Eenmaal thuis, begin ik te voelen. Mijn lichaam doet haar best om op te warmen.
Voel me fit en ogen staan helder.

Vrijdag 6 november 2015:

Ga voor de tweede keer naar de Haarrijnse plas
Zo’n 4 minuten in het water. Ik begin dit nu al leuk te vinden.
Op de terugweg zet ik in de auto muziek op. Ik voel verdriet omhoog komen, over het verlies van mijn doodgeboren dochter. Dit wil ik helemaal niet voelen. Het is geweest, voorbij.
Toch geef ik het de ruimte omdat ik voel dat het nodig is. Het komt van diep en het is snel weer over. De rest van de dag voel ik me opgelucht.

Dinsdag 10 november 2015:

Voordat ik een sessie heb met een cliënt, rij ik naar de plas.
Opnieuw 4 minuten in het water. Tijdens de sessie was ik helder en dicht bij mezelf.
Ik begin te vloeien, terwijl dit niet het begin is van mijn menstruatie. Het is oud bloed.
Ik koop het boek: Hormoonbalans voor vrouwen.

Woensdag 11 november 2015:

In de middag ga ik opnieuw naar het water. Het is nieuwe maan.
Ik heb pijn, onder in mijn buik. Ik vloei opnieuw, het is helder rood bloed.
Ik twijfel over keuzes die ik wil maken. Terwijl ik in het water ben vraag ik hardop wat ik moet doen. Door de twijfels en verwarring in mezelf, krijg ik mijn ademhaling in het water moeilijk onder controle. Ik voel de kou snijden.
Thuis voel ik me vrolijk, heb alleen heel erg last van mijn buik.
Ik ga op onderzoek op internet en boeken: Wat doet koude training met het vrouwelijk hormoon: oestrogeen?

Donderdag 12 november 2015:

Ik trek mijn stoute schoenen aan en bel met Heleen van Herleva. Ik heb gezien dat Heleen als een van de eerste vrouwen de Wim Hof methode heeft gepraktiseerd en besluit haar te bellen om te vragen of zij bekend is met bovenstaande klachten. Zij is hier niet bekend mee.
We hebben samen een fijn gesprek en ze adviseert me om voorzichtig te zijn. Ik beloof haar als ik meer weet, ik terug zal bellen.
In de middag dans ik in de huiskamer en maak een flinke wandeling.
Ik ga toch naar het water, ik voel dat ik moet.
De zon schijnt, het water is helder. De natuur leert me nieuwe dingen.
Ik heb het vermoeden dat het bloeden komt doordat er een vleesboom in mijn baarmoeder aanwezig is en dat mijn lichaam dit af wilt stoten. Ik ben eigenwijs en besluit om door te zetten. Ik ben benieuwd wanneer het vloeien voorbij gaat en mijn hormonen in balans komen.

Vrijdag 13 november 2015:

Om 10 uur rij ik naar de plas.
Dit keer ben ik 5,5 minuut in het water. Ik geniet van het koude water, de rust en de stilte die ik ervaar en de golven. Ik hou van het water. Het element water=voelen, emoties, door te voelen krijg je inzicht in jezelf.
Als ik thuis in de spiegel kijk zie ik dat de plekken op mijn lijf die het meeste doorbloeding kunnen gebruiken blauw uitslaan. Ik heb het gevoel dat mijn lichaam deze plekken extra verwarmd en er heling ontstaat. Bloedtoevoer naar mijn schouders, welke vaak vastzitten.

Zaterdag 14 november 2015:

Vandaag ben ik boven in een koud bad gaan zitten. Het vloeien is min of meer gestopt, gehele dag geen last gehad. Heb rustig yoga gedaan en voordat ik in bad ging uitgebreid een ademsessie gedaan. In de middag zijn we naar de intocht van Sinterklaas geweest.

Zondag 16 november 2015:

Om 9.00 uur ben ik met mijn kinderen bij Jumpsqaure. We hebben met z’n drieën een uurtje ge-jumpt.
Ik heb opnieuw een salto geoefend.
Rond twaalf uur ging ik thuis naar het toilet om te plassen en verloor een grote prop. Het was helder rood van kleur, niet vies of eng.
Mijn vermoeden dat dit een vleesboom/ myoom is wordt groter. Ik ga opnieuw even googelen en in boeken zoeken. Ik lees: ‘Vleesbomen zijn ingekapseld in het lichaam en moeten langzaam losgelaten worden. Submuceuze myomen kunnen hinderlijk bloedverlies geven. Myomen groeien onder invloed van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat in de eierstokken wordt geproduceerd.

Door de afgifte van verschillende hormonen regelt de hypofyse de functie van een groot aantal hormoon producerende klieren zoals de schildklier, de bijnier en de geslachtsorganen. Daarnaast speelt de hypofyse een belangrijke rol in de waterhuishouding.’ (De hypofyse is het centrale regelorgaan van de hormoonhuishouding)

Dat ik dit in 11 dagen kan bereiken met ademhalen en koude trainging; WAUW!

Ik ga hiermee door! Mn buik voelt rustiger. Gisteravond kwam Gizmo (onze hond) op mijn buik liggen. Healer.

Maandag 17 november 2015:

Om 10.00 ‘gezwommen’. Koud maar heerlijk. Ik voel een diepe innerlijke rust.
In de avond geef ik een workshop. Voel me lekker en de groep gaat de diepte in.

Dinsdag 18 november 2015:

Om 8.30 ‘gezwommen’. Ik zie de opkomende zon. Het is 11 graden buiten.
Het water voelde ijzig koud. Bloedingen zijn uitgebleven na het verliezen van de ‘prop’.
Ik heb het gevoel dat mijn menstruatie binnenkort op gang komt. Ik ben benieuwd hoe mijn menstruatie zal verlopen.

Maandag 23 november 2015:

Ik schrijf de datum op papier en word herinnerd aan mijn oma. (Zie blog niets is blijvend behalve verandering)  Het is 4 graden buiten, vannacht is er voor het eerst vorst geweest. Mijn menstruatie is sinds gisteren op gang. Mooi, helder rood bloed. Minder last van hormoonschommelingen voordat mijn menstruatie begint. Mijn gewicht is lager dan ik het laatste jaar ben geweest.

Woensdag 25 november 2015:

Het water was vandaag heerlijk! Het regende, de druppels vielen op het water. Het was een prachtig gezicht. Ademhaling was super snel onder controle en heb een beetje heen en weer gezwommen. Ben begonnen met het lezen van het boek; Koud Kunstje. Terwijl ik aan het lezen ben, voel ik hoe graag ik mijn bevindingen met Wim Hof zou willen delen. Hoe tof zou dat zijn! Als ik hem ooit spreek ga ik het vertellen omdat ik voel dat dit wellicht ook iets voor andere vrouwen zou kunnen betekenen. (Wim, mocht je het lezen, dank je wel! Mocht ik je ooit kunnen helpen bij een onderzoek (Jouw methode en wat het doet met het lichaam van een vrouw, ik hou me aanbevolen.. ;-))

Donderdag 26 november 2015:

Het water is helder, zacht en rustig. Zo voel ik me ook. Het water is mijn spiegel.

Vrijdag 27 november 2015:

Het water is ruig en koud. Mijn tenen en handen blijven daarna het langst koud. Mijn gewicht wordt steeds minder. Ik heb het gevoel dat ik fysiek geheeld heb wat ik moest helen en vanaf hier stop ik met het dagboek. Ik ga vanaf nu meer met de ademhalingsoefeningen doen en nog maar eens in de week naar het koude water. Wel blijf ik koud af douchen. Tot op de dag van vandaag heb ik geen tussentijdse bloedingen meer gekregen

Wanneer ik 3 januari deelneem aan de super leuke en fijne nieuwjaarsduik, welke ik van harte aan kan bevelen, merk ik dat ik een hoop van de aangereikte tools al eigen heb gemaakt, simpelweg door mijn oprechte interesse om te leren. Mijn nieuwsgierigheid en openstaan voor wat het leven brengt, zorgt uiteindelijk voor mij voor een stuk heling van binnen uit en het onderzoek heeft me veel inzichten in mezelf gegeven.

Omdat het me dit heeft gebracht blijf ik doorgaan, vanuit een open nieuwsgierigheid, naar wat het me nog meer kan brengen. Ik blijf het doen, zolang het voor mij goed voelt.

Ik ga niet beweren dat deze methode myomen of andere baarmoederklachten ‘geneest’. Met dit verhaal wil ik je aanmoedigen om zorgvuldig te gaan voelen wat je lijf nodig heeft, eens een onbekende weg te kiezen, open te staan voor andere methodes en de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid te nemen, op jouw manier! Je lichaam is immers altijd op zoek naar balans en heeft een ongelofelijk zelf herstellend vermogen. Je kunt daar gebruik van maken, je mag samenwerken met jouw lichaam.

Leef de inzichten die je verwerft, ga ervoor en wees je bewust van synchroniteiten!

Just Live It!

Liefs,

handtek