Waarom tijd alleen doorbrengen belangrijk is..

Moeders/ vrouwen zijn vaak de hele dag in touw. Ze zijn meestal de spil van het huis. Zorgen voor alles en iedereen. Zelfs als je ziek bent gaat het zorgen vaak door..

Laatst las ik een artikel waarin werd uitgelegd dat vrouwen prima weten hoe ze beter voor zichzelf kunnen zorgen. Tijd alleen doorbrengen, mediteren, een bad nemen, naar de sauna, sporten, noem het maar op.. Het ontbreekt echter vaak aan het doen, het handelen.
Moeders/ vrouwen zetten zichzelf nog vaak op de laatste plaats. Dat is ook niet gek. Al tijden is dat het voorbeeld wat we hebben meegekregen.

Afgelopen meivakantie was ik met mijn gezin op Texel en kreeg ik een aantal inzichten over dit onderwerp en hoe dit in mijn eigen leven veranderd is doordat ik mijn innerlijke reis ben aangegaan.

Elke ochtend zette ik al vroeg mijn wekker en ging op pad. Verliet zachtjes het vakantiehuisje om te gaan hardlopen, wandelen, onbekende paden te ontdekken, foto’s te maken, schelpen op het strand te bekijken of een dip in de zee te nemen.

Ik realiseerde me dat ik de dingen deed, die ik als kind vroeger graag en vaak deed. Ik genoot van de tijd die ik voor mezelf vrijmaakte. Na de ochtendronde, ging ik heerlijk de sauna in welke in het huisje aanwezig was en meestal als ik de douche uitstapte werd de rest van het gezin wakker.

Nu zijn onze kinderen al iets ouder en vroeg mezelf dan ook af, waarom ik dit eigenlijk niet deed toen ze klein waren. Kon het toen niet omdat ze bijvoorbeeld eerder wakker werden?

Tijdens het hardlopen realiseerde ik me dat het verlangen al die tijd aanwezig was geweest wanneer we op vakantie waren, alleen nam ik mijn ruimte niet in. En terwijl deze inzichten binnen kwamen, werd ik herinnerd aan vroegere discussies die mijn partner en ik omtrent dit onderwerp voerde.

Ik zag in dat ik een aantal jaar geleden mijn verlangen naar bepaalde activiteiten graag met het gezin wilde ondernemen. Als de rest daar op dat moment niet zo’n zin in had kon ik daar teleurgesteld of geïrriteerd op reageren. Ik snapte bijvoorbeeld niet dat ze geen zin hadden om op avontuur te gaan en bleef ik met een onbevredigend gevoel achter.

Wanneer vrouwen stoppen om hun eigen behoeften serieus te nemen raken ze op den duur verbitterd en worden het ‘zeurkousen’.

Mijn partner zei dan tegen me: ‘Als jij het wilt, dan moet je het doen!’  Vaak werd ik dan nog gepikeerder… Nu zag ik in, dat hij destijds gewoon gelijk had en eigenlijk de gouden tip gaf. Als ik het wil, moet ik het doen! Dat betekent dat ik de verantwoordelijkheid mag nemen om mijn eigen behoeften te vervullen. Ik zag in dat wanneer mijn behoeften en verlangen vervult zijn, het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat we de rest van de dag zouden gaan doen. Ik kon vollediger aanwezig zijn in het samenzijn met mijn gezin. Tegelijkertijd geef ik het voorbeeld aan mijn kinderen, met name aan mijn dochter, dat het belangrijk is om je eigen behoeften serieus te nemen en daar zelf zorg voor te dragen.

Kinderen leren tenslotte meer van voorbeelden dan van woorden…

Het is belangrijk om tijd alleen door te brengen.
Als je niet meer weet waar jij gelukkig van wordt, ga dan op onderzoek.
Lange tijd wist ik niet wat ik wilde en nog steeds komt dat wel eens op.
Met kleine mini stappen begon ik opnieuw.
Zoals: ‘Wat wil ik nu eigenlijk het liefst: een appel of een peer?’

Ontdek wat jouw verlangens zijn en ga het doen.
Verwacht niet van anderen dat ze net al jij zien wat jij nodig hebt.
Spreek je uit. Vertel wat je voelt. Laat weten wat jij nodig hebt.
Maak ruimte voor jezelf.

Mocht je hier hulp bij kunnen gebruiken? Weet me te vinden…

handtek