Een inspirerend verhaal over een Chinese boer over goed en slecht 

In het begin van de 19e eeuw leefde er in China een boer. Hij was tevreden met zijn leven en genoot van iedere dag. Tegenwoordig zouden we zeggen dat hij echt in het ‘nu’ leefde. De boer had zeven prachtige paarden waar hij goed voor zorgde en waar hij veel van hield. De paarden leverden hem geld op doordat hij ze werk liet doen voor anderen. Op die manier voorzag hij in zijn levensonderhoud en in dat van zijn familie.

Op een dag liepen twee van zijn paarden weg. Zomaar de bergen in. Iedereen in het dorp kwam naar de boer en leefde mee. “Wat erg voor je”, “Wat vervelend” ,”Je zult wel balen”. Maar de boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is dat mijn paarden zijn weggelopen”. 

Na een week kwamen de twee paarden weer terug bij de boer en ze hadden vijf wilde paarden meegenomen uit de bergen. De dorpelingen waren erg blij voor de boer en feliciteerden hem met dit geluk. De boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is dat ik nu vijf wilde paarden erbij heb”. 

Twee dagen later ging de zoon van de boer de wilde paarden temmen. Toen hij op het tweede paard zat, steigerde deze zo wild, dat de zoon van het paard viel en beide benen brak. Weer kwamen de dorpelingen langs om mee te leven met de boer. Ze vonden het vreselijk wat er met zijn zoon was gebeurd. De boer zei “Ik weet niet of het goed of slecht is dat mijn zoon van het paard is gevallen”. 

Twee weken later kwam China in oorlog en werden alle jonge mannen opgeroepen om in het leger te komen. Ook in het dorp van de boer kwamen de soldaten langs om de jongens op te halen. Toen ze bij de boer kwamen en zagen dat zijn zoon twee benen had gebroken, lieten ze de zoon thuis bij de boer. De dorpelingen waren weer helemaal blij voor de boer, maar de boer zei alleen “Ik weet niet of het goed of slecht is dat mijn zoon niet in het leger hoeft”.

En zo gaat het ook in ons leven. Heel vaak benoemen we situaties goed of slecht. Wanneer we in het niet weten gaan, stappen we meer in overgave. Je hoeft het ook niet direct te weten, waar het goed voor is. Soms mogen we met vragen leven en de antwoorden naar ons toe laten komen en openstaan voor de vorm waarin dat verschijnt. Laat de controle los, want misschien heeft het universum wel iets veel mooiers voor je in petto.

Wanneer je je slecht voelt, zorg dan goed voor jezelf. Ga dingen doen, sta op, bedenk waar je blij van wordt, koop een goed boek, ontdek een gave cursus, kom in beweging. Het leven bestaat uit beweging, want beweging zorgt voor verandering en door de verandering ontstaat groei! Niets blijft altijd hetzelfde.

Liefs,

handtek